Ce inseamna 2013 pentru organizatiile neguvernamentale?
Context:
1. ma intreb daca s-au gandit la el inca; 2. nu prea imi dau seama ce si-au propus pentru anul viitor, caci nu prea comunica despre asta; 3. daca au terminat de militat contra ceva… fie el POSDRU, rectificare bugetara etc… s-or urni sa faca strangere de fonduri la firul ierbii? adica sa treaca la o planificare sustenabila si sanatoasa a fondurilor?
Despre cum vad eu sanatatea atragerii de fonduri in 2013 as vrea sa va povestesc.
In 2012 s-au produs cateva schimbari pe piata fundraisingului mioritic: s-a modificat mecanismul donatiilor prin SMS, s-a deschis poarta miraculoasa a mecanismului donatiilor prin debit direct, s-au blocat si deblocat granturi, s-au acordat granturi din ce in ce mai mici de la marii finantatori, corporatiile au anuntat clar ca nu mai au cum sa finanteze proiecte la nivelul ultimilor 3 ani, a scazut suma atrasa prin campaniile prin SMS.
Toate acestea au fost, mai mult sau mai putin, percepute de organizatiile neguvernamentale, care s-au pliat, asa cum s-au priceput, la noul context.
Cele mai multe au cautat ajutor sub forma unei baghete magice, careia sa-i dam sa ne faca o campanie cu care sa intre in cont sume importante de bani. Doamne fereste sa muncim, sa primim pestele direct in undita!
Dar, sa revenim la cum va fi 2013, din punct de vedere al fundraisingului.
In primul rand se va continua trendul inceput in 2012 de a ne “normaliza”, de a avea donatori de lunga durata, castigati unul cate unul, cu munca multa, pastrati si loializati, care sa asigure o predictibilitate a donatiilor si deci o sanatate organizationala. Aici ne ajuta abordarile mecanismului de debit direct (vezi detalii pe www.donatie.ro), dar si evenimentele care in 2012 au asigurat si organizatiilor mici o baza de sustinatori si fonduri pe proiectele lor.
Apoi, se vor dezvolta campanii prin SMS cat mai sofisticate, caci doar un singur canal de promovare, fie el chiar TV, nu va asigura succesul, asa cum ne arata cifrele anului 2012. S-a revitalizat putin si teledonul, deci simt ca vor mai fi cateva in 2013.
Nu vor fi uitate companiile, insa e clar ca in 2013 se va pune mult accentul pe implicarea voluntarilor corporatisti in proiecte, ca resursa nonfinanciara, in mod preponderent. Tine de intelepciunea fundraiserului sa transforme asta intr-o sursa de fonduri sustenabile.
Ce cred eu insa ca va aduce succesul si sanatatea organizationala in 2013 va fi abordarea planificata si nu “topaiala” din oportunitate in oportunitate! Stiu organizatii mici care fac intai evenimentele si vor sa se gandeasca dupa aceea la planificare… trece vremea si se relaxeaza, caci au o gura de aer din fondurile atrase la eveniment… apoi iar incepe criza si disperarea de a alerga dupa bani; si repet mereu, de ani intregi, ca un plan de fundraising iti aduce liniste, securitate, siguranta, o comunicare coerenta si continua cu prietenii tai si ai organizatiei tale (asa numitii donatori… prietenii stiu de ce eu nu folosesc termenul decat in scop didactic), sustenabilitate, consolidare, liniste. Organizatiile mari vor trebui sa iasa din inertie, sa se miste mai repede, sa se adapteze usor, sa lupte cu discriminarea pozitiva ”lasa-i, ca ei au bani”.
Succesul lui 2013 sta in: invatare, planificare, curaj de a inova! Cine e gata pentru ele?
Cu drag,
Cristiana Ionescu,
Dreamcatcher
multumim prieteni pentru sustinerea voastra constanta! succes in campaniile proprii!
🙂 ar fi frumos sa ne intalnim saptamanal, cati om fi, sa vb. despre fundraising la un pahar de vin fiert…
Cristiana, fiecare mesaj al tau, fie ca-l citesc sau il aud direct (desi destul de rar am avut ocazia) e ca si cum mi-ai da doua palme peste fata. Dar nu din alea care dor, ci din alea care ma trezesc! Deci multumesc!:)
cu mare drag! sa stiti ca nu e nimic din ceea ce nu am trait si eu la inceputurile fundraisingului!:)